İlk Yarı Değerlendirmesi

>> 20 Aralık 2017 Çarşamba

Bundesliga’da 2017/18 sezonunun ilk yarısı sona erdi. Son şampiyon Bayern Münih tam olarak istediği başlangıcı yapamayınca teknik direktör değişikliğine gitti ve Carlo Ancelotti’nin yerine Jupp Heynckes’i takımın başına getirdi. Bu değişimin ardından yükselişe geçen Bayern, ilk yarıyı 13 galibiyet 2 beraberlik ve 2 mağlubiyetle lider olarak tamamladı.

Schalke 04’ün genç teknik direktör Domenico Tedesco yönetiminde nasıl bir görüntü çizeceği bu sezonun en büyük merak konularından biriydi. Takım kaptanı Benedikt Höwedes Juventus’un yolunu tutmuş, Sead Kolasinac bedelsiz bir şekilde Premier Lig’e gitmiş, Huntelaar ve Choupo-Moting gibi isimlerle yollar ayrılmıştı. Özellikle geçtiğimiz sezon takımın en iyilerinden olan, üçlü defansın önünde sol kanadı domine eden Kolasinac’ın boşluğunun ne şekilde doldurulacağı soru işaretiydi. Bu bölgeye Eintracht Frankfurt’tan Bastian Oczipka transfer edildi. Savunma derinliği Pablo Insua ile genişletilirken Weston McKennie de as takıma alındı.

Bundesliga’nın açılışını Leipzig galibiyetiyle yapan Schalke, ilk 4 maçı 9 puanla geçmeyi başardı. Sonrasında gelen Bayern ve Hoffenheim mağlubiyetleri raberliği sezonun kalanı için endişe yaratsa da kalan 11 maçta alınan 5 beraberlik ve 6 beraberlik, sezonun ilk yarısını Bayern’in ardından ikinci sırada kapatmak için yeterli oldu.


17 maçta Schalke 04 8 galibiyet 6 beraberlik 3 mağlubiyetle 30 puan toplarken 28 gol atıp kalesinde 21 gol gördü. Sezonun dokuzuncu haftasında 9. sıraya geriledikten sonra gelen namağlup seri takımı yavaş yavaş üst sıralara çıkarırken diğer rakiplerin de puanlar kaybetmesi sonucu Schalke 04 onaltıncı haftada 2. sıraya yerleşip ilk yarıyı burada tamamlamayı başardı.

Geride kalan bölümde birbirinden heyecanlı karşılaşmalar vardı. Yalnızca Schalke 04 taraftarının değil, tüm Bundesliga takipçilerinin yıllarca aklında kalacak bir Ruhr derbisi yaşandı.

Almanya’nın en büyük derbisi olan Ruhr derbisi bu sezon ilki 13. haftada Signal Iduna Park’ta oynandı. Derbiye gelirken her iki takım da birbirine tamamen zıt durumdaydı. Son 6 maçta mağlup olmayan ve üst üste aldığı iki galibiyetle deplasmana gelen Schalke 04’ün rakibi son 5 maçta yalnızca 1 puan alabilen ve teknik direktör Peter Bosz’un koltuğunun sallandığı Borussia Dortmund’du. Her ne durumda olursa olsun bu derbinin her iki takım için anlamı büyük olsa da Borussia Dortmund için bu maçta alınacak bir zafer hem kötü gidişatı durduracak hem de taraftara mutlu olmaları için iyi bir gerekçe verecekti. Bu motivasyon ile maça çok hızlı başlayan Borussia Dortmund 12, 18, 20 ve 25. dakikalarda bulduğu gollerle çok erkenden 4-0 gibi bir skora ulaştı. Schalke 04 büyük bir kabus yaşarken Signal Iduna Park tribünleri şenlik yerine dönmüştü. Bu aşamada herkes için maç bitmiş gibiydi, Borussia Dortmund skorun rahatlığıyla belki de tarihi bir farka koşmayı akıllarından geçirirken Schalke 04 karşılaşmanın bir an önce sona ermesini diliyordu. Tedesco 33. dakikada iki oyuncu değişikliği birden yaparak en azından takımın üstündeki ölü toprağını atarak bir reaksiyon göstermeyi planladı. İlk yarı 4-0’lık skorla sona erdi. İkinci yarıya üçüncü oyuncu değişikliğini de yaparak giren Schalke 04, rakibinin de biraz geriye çekilmesini fırsat bilerek yüklenmeye başladı. Naldo’nun attığı gol video hakemin kararıyla iptal edilse de bu Schalke 04’ün motivasyonunu düşürmedi. 61’de Burgstaller farkı üçe, ardından Harit farkı ikiye düşürdü. Artık tribünlerde bir endişe oluşmaya başlamış, Schalke 04 taraftarında ise bir umut ışığı yanmıştı ancak kalan dakikalar bunu başarmaya yetmeyebilirdi. Rakip iç sahada 80 bin kişi önünde oynayan Borussia Dortmund’du ve bu takıma karşı özellikle böyle kritik bir derbi maçında 4-0’dan maçı çevirmek kimsenin hayal edebileceği bir durum değildi. Arkasına rüzgarı alan Schalke 04, 72’de Aubameyang’ın da oyundan atılmasıyla iyice rakip kaleye yüklenmeye başladı. Dakikalar tükenmeye yakın, 86’da Daniel Caligiuri’nin golüyle son umut meşalesi de yanmaya başladı. Oyunun ikinci yarıda çok durması nedeniyle hakem Deniz Aytekin 7 dakika uzatma işaret etti. Dördüncü gol için hala zaman vardı ve 90+4’te Naldo, kornerden gelen topa vurduğu kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi ve bir mucizenin gerçekleşmesini sağladı. Ruhr derbisinde Schalke 04, deplasmanda ilk 25 dakikada 4-0 geriye düştüğü maçı çevirmiş ve sahadan 4-4’lük beraberlikle ayrılmıştı.

Almanya Kupası’nda ise BFC Dynamo, Wehen Wiesbaden ve Köln’ü geçen Schalke 04, çeyrek finaldeki rakibini bekliyor. Kupa bu sezon çok gerçekçi bir hedef ve Schalke 2011 yılından sonra ilk kez bu kadar önemli bir aday.

Ligin ikinci yarısı çok daha çetin geçecek. Özellikle ikinci sıra için muhteşem bir mücadele bizi bekliyor. İkinci sıradaki 30 puanlı Schalke’yi sırasıyla 28’er puanlı Dortmund, Leverkusen, Leipzig ve Gladbach ile 26’şar puanlı Hoffenheim ve Frankfurt takip ediyor. Puan farkının bu kadar az olduğu bir durumda her maç çok kritik ve yaşanacak en ufak bir puan kaybını bile telafi etmek çok zor. Ligdeki namağlup seri devam etse de son maçlarda Schalke 04’te bir düşüş gözleniyor ve devre arası yeniden toparlanmak için önemli bir fırsat.


Oyuncuların Bundesliga performansı değerlendirmeleri şöyle:

Ralf Fährmann (8/10): Taraftarın çok sevdiği isim olan kaleci Fährmann bu sezon kaptanlığı aldıktan sonra liderlik görevini iyi bir şekilde üstlendi. 17 maçın 5’inde kalesini gole kapatan Fährmann bazı maçlarda çok kritik kurtarışlarla takımın bu sezonki performansında önemli bir role sahip.

Matija Nastasic (8/10): Höwedes’in gidişi ve üçlü defans kurgusu ile önemli bir isim haline gelen Nastasic, uzun süren sakatlığı dönüşü takıma iyi şekilde adapte oldu.

Benjamin Stambouli (7/10): Üçlü defans kurgusunda kendine stoperde iyi bir yer edinen Stambouli,  zaman zaman kritik hatalar yapsa da genel olarak iyi bir performans sergiledi.

Thilo Kehrer (7/10): Genç oyuncu her geçen gün yükselen özgüveni ile takımın önemli oyuncularından biri haline geldi. Büyük maçlarda halen konsantrasyon sıkıntısı çekse de geleceği oldukça parlak.

Naldo (9/10): Geri dönüşlerin adamı. Dortmund ve Frankfurt maçlarında 90+4’te bulduğu gollerle takımın namağlup serisinin devam etmesini sağlayan Naldo, tecrübesi ile de takıma liderlik etmekte. Ayrıca oyun kurma açısından savunmanın belkemiği halinde. Sezonun kahramanlarından biri.

Pablo Insua: Bu sezonun yeni transferlerinden Insua ilk haftalarda forma şansı bulamadı, ardından da yaşadığı sakatlık nedeniyle sahalardan uzak kalan oyuncunun iyileşip kadroda yer bulmasını bekliyoruz.

Bastian Oczipka (8/10): Kolasinac’ın yerini doldurup dolduramayacağı merakla bekleniyordu ve Oczipka özellikle ileriye yaptığı destekle Schalke hücumlarının mimarlarından oldu.

Coke: Sakatlık dönüşü takıma yeniden adapte olmak için zamana ihtiyacı olan Coke, sezonun ilk yarısında yalnızca bir kupa maçında 90 dakika sahada kalma şansı buldu. Daha fazla oynayabilmesi için önümüzdeki yaza kadar kiralık gönderildi.

Leon Goretzka (7/10): Sakatlık öncesi ilk 9 hafta forma giyen Goretzka bu dönemde 4 gol kaydetti. Ortasahanın kilit isimlerinden olan Goretzka’nın sözleşmesi bu sezon sonu bitiyor ve Avrupa’nın en önemli kulüpleri oyuncunun peşinde. Bu nedenle sezonun ikinci yarısındaki durumu merakla bekleniyor.

Nabil Bentaleb (6/10): Sezonun ilk yarısını büyük ölçüde sakat geçiren Bentaleb, forma şansı bulduğu ilk maçlarda kendisinden bekleneni tam olarak sahaya yansıtamadı.

Max Meyer (7/10): Bu sezonki kurguda özellikle Bentaleb ve Goretzka’nın sakatlıkları sonrası çok önemli rol üstlenen Meyer, beklentileri karşılamaya başladı. Ortasahanın ortasında hücumlarımızı şekillendirmekte oldukça iyi bir iş yaptı.

Weston McKennie (8/10): Bu sezon genç takımdan yükselen 19 yaşındaki McKennie de Bentaleb ve Goretzka’nın sakatlıkları sonrası bulduğu fırsatı çok iyi değerlendirdi. Güçlü ve azimli yapısı ile takımın çoğu maça tutunmasında en önemli oyunculardan biri oldu.

Daniel Caligiuri (8/10): Üçlü defans önünde sağ kanadın emanet edildiği Caligiuri her geçen gün performansını ileriye taşıyan bir isim oldu. Hücumlardaki yaratıcılığı onun ilk yarıyı üç gol üç asistle tamamlamasını sağladı.

Amine Harit (8/10): Bu sezon takıma katılan isimlerden olan genç oyuncu farklı rollerde görev aldı. Çok yetenekli ve hızlı olduğunu her fırsatta gösteren Harit, bazı maçlarda rakip oyuncuların arasında kaybolup beklenen etkiyi gösteremese de 2 gol 6 asistle ilk yarının Schalke adına en verimli isimlerinden biri oldu.

Alessandro Schöpf: Avusturyalı oyuncunun sakatlığı bu sezonun ilk yarısını pas geçmesine neden oldu. 4 maçta toplam 95 dakika forma şansı bulabildi. İyileşmesinin ardından sezonun ikinci yarısında daha fazla süre almasını bekliyoruz.

Yevhen Konoplyanka (7/10): Tedesco’nun sisteminde forvete daha yakın bir rol üstlenen Konoplyanka, sola yakın tarafta Oczipka ile iyi bir ikili oluşturdu. Ceza sahasında daha fazla tehlike oluşturabilse çok daha kritik bir oyuncu haline gelebilir.

Breel Embolo (6/10): 10 maçta 284 dakika forma giyebilen Embolo henüz kendisini tam anlamıyla ispat edebilecek fırsatları bulamadı. Geleceği oldukça parlak olsa da heyecanını yenip daha olgun bir oyun sergilemesi gerekiyor.

Guido Burgstaller (8/10): İstikrarlı performansını bu sezon da sürdüren Burgstaller, Schalke’nin gol yollarındaki en büyük silahı olmaya devam ediyor. Oynadığı 16 karşılaşmada 7 gol 4 asist kaydeden Burgstaller sezonun ikinci yarısında da takımın çok şey beklediği bir isim olacak.

Franco Di Santo (7/10): Geldiğinden bu yana beklentileri karşılamakta güçlük çeken Di Santo, bu sezon biraz daha kendine gelmiş bir görüntü çizdi. Hücumda topa hakim olmamızda önemli rol oynayan Di Santo iki de gol kaydetti.

Fabian Reese: Genç oyuncu bu sezon 7 maçta toplam 68 dakika forma şansı bulabildi. Genellikle son dakikalarda oyuna giren Reese’nin daha fazla süre bulup bulamayacağını merakla bekliyoruz.


Domenico Tedesco: Genç teknik adam takımla inanılmaz bir sinerji yakalamış durumda. Üç defanslı sistemi takıma iyi bir şekilde adapte etti ve maç içinde oyuna yaptığı müdahalelerden olduça verim alıyor. Almanya’nın önü en açık teknik direktörlerinden biri olarak gösterilen Tedesco, takımın yeniden eski güzel günlerine dönmesi için umut ışığını yaktı.





Fotoğraflar: schalke04.de, twitter.com/s04

0 yorum:

Yorum Gönder